Két okból kezdtem el jógára járni: kíváncsiságból és nagyon fájt a jobb térdem. Ennek már több éve, azóta is heti rendszerességgel járok jógázni és a térdfájás már rég a múlté. Nagyon jó stresszoldónak tartom a napi munka után a Himalájai Jógát. Előfordul, hogy tele vagyok feszültséggel, amikor megérkezem, de az óra végére úgy érzem mintha kicseréltek volna, nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok ismét. A gyakorlatok, nyújtások sokat segítenek az ülőmunka okozta gerinc-, nyak- és derékfájás, vállfájdalmak oldásában, az ízületek karbantartásában. Testre és lélekre egyaránt pozitívan hat, ha egyéb elfoglaltság miatt kihagyok egy alkalmat, a testem már jelzi a hiányát.

T.Erika (54 éves)

meditáció Szeged

A jóga előtt triatlonoztam. Félmaraton versenyekre és kisebb IROMAN versenyekre neveztem, így próbáltam motivált maradni a folyamatos edzésre. Végül is nem volt rossz, de nehezen tudtam rávenni magam a rendszeres edzésre és ez folyamatos feszültséget okozott bennem. Azt tűztem ki célul, hogy olyan mozgást akarok keresni, amit szívesen csinálok. Most úgy érzem, hogy ezt a jógát szívesen csinálom, közben is jól érzem magam, és utána is teljesen más érzés. Most nem kell rávennem magam a mozgásra, mert várom azokat a napokat amikor van jóga. Szerintem mindenkinél eljön az a pont amikor rájön, hogy nem csak a testét kell edzenie és erre a jóga tökéletes megoldás.

Péter (45 éves)

5-6 éve járok Kecskés Zsuzsi jógaóráira. Bár csak heti egy alkalommal jutok el, így is nagyon sokat kapok tőle, lelki, szellemi és testi vonatkozásban egyaránt.

Az életem korábban, – mint sok más sorstársamé – egy végeláthatatlan mókuskerék forgás volt, csak feladatokról szólt, és mindenki más fontosabb volt számomra, a leges-legutolsó helyen voltam a sorban: mindig én voltam az, akire már sem energia, sem idő nem jutott. 

A jógaórák eszméltettek rá, hogy én is vagyok, hogy igenis lehetséges és megvalósítható az “én-idő”. Zsuzsitól megtanultam, hogy a másfél óra csak az enyém, hogy miként lehet a figyelmet saját belső világom felé fordítani, hogy átéljek-megéljek a gyakorlás során minden egyes mozdulatot, minden egyes ízület finom nyújtását, átmozgatását, a kitartásokat. Csodálatos megérezni, ahogy a gyakorlatok során oldódnak a napi stressz okozta blokádok, és testemet átjárja az energia, szabadon áramlik a megdolgozott testrészeken át, tetőtől talpig. 

Imádom az érzést, amit óra után hazafelé  menet a könnyűvé vált lépteim okoznak. Nem csak a lépteim könnyűek –   úgy érzem mintha az élet is könnyebbé, szerethetőbbé vált volna.    

A jóga, a testre gyakorolt jótékony hatása mellett, amit határozottan érzek,  segített visszatalálni önmagamhoz, fontos lettem önmagamnak, odafigyelőbb az apró – ám lényeges! –  dolgokra, türelmesebb másokkal, de magammal szemben is. Úgy érzem, a jóga hozadékaként többet tudok adni magamból szeretteimnek is,  már kevésbé “feladat” a másokkal törődés: belső örömmel és elégedettséggel tölt el, mert én is vagyok, mert én is benne vagyok! Szabadon, és nem kényszer-érzetekkel. Örülök, hogy mindezt folyamatosan tapasztalhatom.

Á. Gyöngyi 

5 hónapja járok jógázni a Smaragd Harmóniaműhelybe, ami már az első alkalom után felüdülést hozott számomra, de nem csak a testemnek, hanem a lelkemnek egyaránt. Nagyon kedvesek és felkészültek az oktatók, és nagyon gyorsan eltelik velük a másfél óra, amit jógagyakorlással töltünk. A munkám eléggé megterhelő lelkileg, az állandó stresszről ami ezzel a munkával jár, már nem is beszélve (gyermekvédelem)! Az egyik ismerősöm ajánlotta ezt a stúdiót pont akkor, amikor a legnagyobb szükségem volt arra, hogy a munkából kiszakadva magamra is fordítsak egy kis “én időt”. Nekem a jógagyakorlás nagyon sokat segít abban, hogy könnyebben eltudjam viselni a mindennapok nehézségeit. Mindenkinek csak ajánlani tudom a harmóniaműhelyt, aki szeretné jól, vagy még jobban érezni magát a bőrében! Külön köszönet a két jógaoktatónak Zsuzsinak és Évinek, akik számunkra lehetővé teszik ezt!” K.Tündi

hatha jóga

Fordítóként alapvetően ülőmunkát végzek, amihez hozzájön még a gyerekkoromban diagnosztizált deréktáji gerincferdülésem. Ez a két dolog együtt sokszor derék- és hátfájással jár, ezért gondolkodtam el rajta, milyen mozgásfajta tudna leghatékonyabban segíteni. Sportos alkat soha nem voltam, de ez a jógastúdió nagyon jó választásnak bizonyult. A jóga alapjaitól kezdtük, nem okozott gondot bekapcsolódni, mert a kis csoportokban az oktatók mindenkire egyaránt figyelnek, kijavítják a tartásunkat, hogy tényleg helyesen, és ezáltal hatékonyan tudjuk végezni a gyakorlatokat. Mindenki egyénileg, a saját tempójában tud továbbfejlődni, és itt senki nem lóg ki a sorból. 😊

Alapvetően sokkal jobb a közérzetem, amióta jógázom, és sokkal rugalmasabbnak, teherbíróbbnak érzem magam. Arról nem is beszélve, hogy a heti két jóga gyakorlás a derékfájást is nagyon nagy mértékben enyhíti nálam. Sorolhatnám még tovább, a testi mellett a lelki és szellemi kikapcsolódást is érdemes megemlíteni. De ez persze mindenkinél egyéni megtapasztalás.

V. Eszter