Kecskés Zsuzsanna vagyok, 2010-ben költöztem Szegedre, és 2011-óta tartok a városban Himalájai Jóga foglalkozásokat. 2008-ban az egészség utáni vágy vezetett el az első jógaórára, mivel egészen kiskorom óta rengeteget betegeskedtem. Eleinte semmit sem tudtam a jóga mély filozófiai hátteréről, csupán élveztem, hogy rendszeresen átmozgatom a testem. Két hónap után azon kaptam magam, hogy elmúlt a folyton visszatérő felső légúti betegségem. Szinte alig akartam hinni a saját tapasztalatomnak, hiszen látszólag egyszerű gyakorlatokat végeztünk, ráadásul semmit sem tudtam ezek hatásmechanizmusáról, viszont megéltem, hogy mennyire jótékony hatásúak. Ez a meghatározó élmény ösztönzött arra, hogy mélyebben foglalkozzak a jógával, és hogy másokkal is megoszthassam ezt a fantasztikus élményt.

A jóga mellett a másik meghatározó dolog az életemben a filozófia. Szabadidőm nagy részét az Új Akropolisz Filozófiai Iskolában tevékenykedve töltöm, ahol a különböző antik kultúrák tanulmányozása során megtapasztalhatom, hogy a jóga bölcsessége egyetemes, mely ugyanúgy megjelenik minden ősi kultúra tudásában, az egyiptomi civilizációtól, az ókori görögökön keresztül Kínáig. Ez a sokszínű megközelítés segít számomra abban, hogy a tiszta forrásból származó, tradicionális jóga bölcsességét képes legyek saját éltembe átültetni. Hiszen a mély igazságok egyetemes volta emlékeztet arra, hogy ne a formákhoz ragaszkodjak, hanem a dolgok belső természetének megismerésére törekedjek.
himalájai jóga logó

A Himalájai Jóga Tradícióval Mezősi Anna óráin ismerkedtem meg Budapesten, és rögtön éreztem, hogy az oly sokféle jógairányzat közül ez az én utam.

A Tradíció 3 éves oktatóképzését kezdtem el 2010 októberében, melynek keretén belül rendkívül mély tudású nemzetközi tanároktól tanulhattunk. Hálás vagyok, hogy olyan emberektől tanulhattam, akik életüket tették a jógára, saját maguk fejlesztésére és a tanításra, azaz tapasztalataik megosztására. Nemcsak szakmai tudásuk rendkívül mély, hanem egész lényük kisugárzása azt közvetíti, hogy élik is amit tanítanak.

Számomra az a legfontosabb, hogy megteremtsem azt az elfogadó közeget az óráimon, ahol mindenki saját ritmusában haladhat a jóga útján. Mindegy, hogy ki honnan és milyen céllal indul, a lényeg hogy szeretne fejlődni. Van, akit a test rugalmasabbá tétele vezérel, van, akinek a stresszel való megküzdés a fontos, van, aki az egészségi állapotán szeretne javítani, és van, aki a lelki egyensúlyát keresi. Számomra mindezeken a területeken adott már választ a jóga, és az a célom, hogy segítsek ezt másokhoz is eljuttatni, mindenkihez azt, amire szüksége van, nem többet és – reményeim szerint – nem is kevesebbet…

Habár a jóga csodálatos dolog, mégsem gondolom, hogy mindenkinek ez az útja. Azonban, ha felmerült benned a gondolat, hogy ki kellene próbálni, vagy már próbáltad is, de nem volt jó tapasztalatod, adj még neki néhány esélyt. Mert az is lehet, hogy a jóga az utad, csak még nem találtad meg a széles úton a megfelelő ösvényt, hiszen rengeteg irányzat van, és oktatónként is változhat, mivel találkozol. A lényeg, hogy figyelj magadra, és keress addig, amíg azt nem érezd: „Megérkeztem, ezt kerestem!”  Nekem bevált ;-).